2 Mart 2010 Salı

Dut yemiş bülbül





Kalıplaşmış sözlerimiz, deyimlerimiz vardır. Söylerken gerçek anlamını düşünmeyiz bile; öyleyse öyledir der geçeriz. Önemli olan anlatımımızı pekiştirmektir. Örneğin; Dut yemiş bülbül. Konuşmayan bir insanı anlatabilmenin en etkili tanımı. Acaba gerçekten dut yiyen bülbül sus-pus olup oturur mu? Şayet durum böyleyse, erkek bülbüller akşam iş dönüşü poşet poşet dut taşır sevgili zevcelerine.
*
Aslında dile getirmek istediğim konu bu değildi. Lâf lâfı açtı. Bunu peşrev kabul edelim. Esas konu; bir süredir pazar esnafının keyfini kaçıran can sıkıcı yasak: Artık pazarlarda esnafların malları ile aralarında yüksek sesle kurdukları duygusal söyleşi bitti. Balıkçılar; devlet memuru ciddiyeti içerisinde balıklarını suluyorlar. Heheyt be hamsiye gel hamsiyeee nidaları, içlerinde onyüzbin baloncuk gibi patlıyor. Bunu yüzlerinden okumak hiç de zor değil. Onların bu dut yemiş bülbül halleri benim de canımı sıkıyor.
*
Oysa ki kendimi en halsiz ve keyfsiz hissettiğim zamanlarda bile pazar esnafının bu coşkulu nidaları bana canlılık vermiştir.Pazardan çıkarken kendimi şarjdan çıkmış cep telefonu gibi enerji dolu hissederim. Daha doğrusu hissederdim. Yazık oldu.
*
Yurdum insanı dalga dalga susmayı öğreniyor.
**
Sağlık ve huzur dileklerimle.

9 yorum:

  1. "Söz gümüşse sükut altındır" demişlerdir birde dimi.
    Şimdi bize, biz gibilere altın yakışır diye düşünülüyor ve bu durumda kendilerini feda edip bol bol gümüşle yetiniyorlar.
    Çok ince çizgisi olan bir yazı, ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Yakında delinir bu yassah Rayoşcum, tıpkı sigara yasağı gibi. Bu ara gittiğim her cafede fosur fosur içiliyor çünkü. Ver parayı, içir sigarayı zihniyeti var heryerde. E pazarda niye uygulanmasın. Bir de toplumların bünyelerine uymayan yasaklar niye konur ki akıl erdiremem, bağırsın pazarcı ne olacak yani. Oldu olacak okul bahçelerinde de bağırmayı yasak etseler.
    Hoşgeldin ayrıca, özlettin yahu kendini. Öpüyorum çok...

    YanıtlaSil
  3. "Yurdum insanı dalga dalga susmayı öğreniyor." Bucümle herşeyi anlatıyor gerçekten..

    Bu arada bu kadar da çok ara vermeyin lütfen Rayegan teyze..Özledik gerçekten :)

    YanıtlaSil
  4. Saçmalıklara cık cık diyeceğime artık küfür etmek geliyor içimden. Biz her akşam downing street'ten yürüyerek gitmiyoruz evlerimize. Yine de cık cık cık...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Nur Hanım,
    Dediğiniz gibi; bize altını yakıştırıyorlar.E, biz de başka türlü altın sahibi olamayacağız düşüncesiyle kabul ediyoruz.Kendilerinin tercihi, altın- gümüş alaşımı bir şey. Konuşmaları gereken yerde sükutu, susmaları gereken yerde de densiz laflar etmeyi pek iyi biliyorlar.

    Benden de size sevgiler. :-)))

    YanıtlaSil
  6. Selam Nuriş'cim,
    Dilerim bu yassah çabuk delinir. Yoksa pazarcılar zona olacak. Adamcağızların tek eğlencesi ellerinden alındı. Hoş dediğin gibi, bazı asiler tek hecelik''GEEL'', ''AAAL'' gibi nidalarla yasağa küçük delikler açmaya başladı. İster misin bu onlara daha büyük delikler için cesaret versin?

    Ben de seni çok çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  7. Canım Ufuk'cum,
    Farklı bir konudan yola çıktım, böyle bir sonuca vardım.
    Merak etme bundan sonra daha çok yazmaya çalışacağım.(Kestane şekerini mezuniyet tatlın olarak keyifle yedim. Kesene bereket)

    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Nalan'cığım,
    Bizim kel başa şimşir tarak Lord'larımızın kulakları pazarcılardan önce işsiz vatandaşın çığlığını duysa ya. İçi dolu dolu bir cık cık da benden.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Yazını okuyunca 'çile bülbülüm çileeee' geldi dilimin ucuna. Bülbülün çilemesi dutla, pazarcının çilemesi de yasakla durdurulamaz be canım. AB'de çileyen pazarcı yok diyecekler şimdi ama uyum sağlamak açısından susturulacak birileri varsa önce meclistekiler derim.

    YanıtlaSil