19 Aralık 2012 Çarşamba

NaCl



      



     Bugün, kimya bilgilerinizi sınamak üzere vükelâca bir başlık kullandım. Neymiş efendim NaCl =  Sodyum klorür = Tuz. Azının da, fazlasının da vücudumuzda ne denli olumsuzluklar yarattığından haberimiz yokmuş meğer.



      Şu sıralar, eksikliği ilgi alanımız kapsamında. En belirgin belirtilerinden biri depresyonmuş.'' Allah ağzımızın tadını, tuzunu eksik etmesin.'' diyerek evrene güzel bir dilek yolluyorum bu arada. Ne diyorlar buna: O L U M L A M A . {;-))



              Gelelim çocukluk yıllarımızın, zevkle izlediğimiz gölge oyunu Karagöz- Hacivat'a ve karakter oyuncusu Tuzsuz Deli Bekir'e. İçip, içip,

 ''HEEEEEEYT ANAMI KESEN BEN, BABAMI KESEN BEN, VAR MI BANA YAN BAKAN ''  

diye naralar atan bu  kabadayı tiplemesine takıldı kafam son günlerde. Bu arada ek bilgi: DELİ sıfatını hiç de kötüye kullanmamış Sayın Bekir. Mahallede asayişi koruyup, haklıyı kollayan haksızı cezalandıran bir zatmış. Peki, adamceğize niye TUZSUZ demişler. Araştırdım, soruşturdum; doğan çocukların sofra tuzuyla tuzlandığı bir geleneğin tuzlanmamış bebesi olduğu bilgisine ulaştım. Yani emsalleri sodyumklorürlenirken o H2O ile yani sade suyla idare etmiş. Yani bünyesi, ilk tuzunu alamamanın yoksunluğunu yaşamış. 



      Tabii vücudundaki tuz küskünlüğü ileri yaşlarında depresyona neden olmuş(Bu da benim yorumum).  Eee, o zamanlar Tebabet-i Ruhiye bu günki seviyesine ulaşmadığı ve her türlü psikolojik rahatsızlığın adı delilik olduğu için zavallıcığa lâkap olarak yapışıp kalmış. Sana bir özür borcumuz var Bay Bekir. 


      Mekânın cennet olsun, nurlar içinde yat.


             Tüm dostlara sağlık ve huzur dilerim.
              




4 yorum:

  1. O yeni doğanların tuzlanma şeysini biliyorum. hatta utanarak ben de yapmıştım oğluma.ilk banyosunu böyle zehir gibi tuzlu suyla yaptırmıştım. açıkçası sebebi şimdi aklımdan çıkmış; ama hani terlemesin diyeyse velet teke gibi kokuyor,kıllanmasın diyeyse zaten omzunda apoletleriyle doğdu.
    Hakketen niye ben bu çocuğu tuzlu suyla yıkamıştım acep?

    O depresyon yaşayan güzel hanım bol bol maden suyu içse olma mı:)

    YanıtlaSil
  2. Günaydın Sis'cim,

    Bebeleri tuza basma geleneğinin sözde amacı mikrop kapmasınlar diyeymiş. Beni sabah sabah güldürdün ya Allah da seni güldürsün. Lâkin yorumunu oğlundan bucak bucak kaçır, görmesin.

    O güzel hanım çok şükür(tak tak tak) gayetle bir iyi. Dadı da duzu da yerinde. Neredeyse seyahate çıkmak üzere. Önerini iletirim.(Görmüştür bile)

    Seni çok çok öpüyorum. :-))

    YanıtlaSil
  3. tuzlu yemenin zararlarını biliyordumda tuzsuz yemenin zararını şimdi öğrendim.Sağol Rayuş.
    O güzel hanıma selamlar...

    YanıtlaSil

  4. Selamın başım üstüne Sevginin Ruhu, ileteceğim.

    Daha neler öğreneceğiz kim bilir? Zaten benim de amacım, bilmediğinizi var sayarak sizlere bazı konularda bilgi vermek.(Üslup farkıyla) :-))

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil