8 Kasım 2009 Pazar

Halk oyunları



Kendimi şanslı saydığım bir konu, gençlik yıllarımın en güzel uğraşısı: Değişik yörelerimizin, birbirinden güzel halk oyunlarını öğrenmiş olmak. Davul- zurna, akordeon, kemençe sesi beni hemen o günlere götürüverir. Aaaah gençlik.
.
Geniş bir spor salonunda, günlerce süren sıkı ve titiz bir çalışmanın, koreografi ile şekillenip sunum haline gelmesi muhteşem bir şey. Emeklerin karşılığında alınan takdir ve alkış; ayakların yerden yükselmesine ve hatta iki kanat takıp uçma kıvamına gelmesine yetiyor insanoğlunun. Ödüllerin en büyüğü ve en güzeli.
.
Şimdilerde nasıldır, bilemiyorum? Bakırköy gençliği. Bizim zamanımızda (yaşlılığın en büyük kanıtıdır bu başlangıç), sanatsal faaliyetler açısından bir cennetti. Halk Eğitim Merkezi, çeşitli dernekler, spor salonları, genç beyinleri zararlı faaliyetlerden korumak adına güç birliği içinde çalışıyordu adeta. Eğiticilerimize Ağabey, Abla diyecek kadar yakın, bir o kadar da saygılıydık. Ortaya çıkan sonuç hep yüzümüzü güldürmüştü.
.
Ritm ve müzik, yaşamımın her döneminde beni sakinleştiren, rahatlatan ve formumu korumama yardımcı olan iki unsur oldu. Onlar olmasa ben ne yapardım? Düşünmek bile istemiyorum. Bu yaşımda, halâ merdivenleri üçer, beşer çıkabiliyorsam bu herhalde bir zamanlar severek oynadığım halk danslarının eseridir.
.
Bilgisayar başında, amip gibi oturdukları koltuğun şeklini alan gençliğe bir şekilde bunu anlatmak gerekir. Ama nasıl?
.
Sağlık ve huzur dileklerimle.

.
.

4 yorum:

  1. Çok istemiş ama hiç oynayamamış biri olarak içimde uhde kalmıştır halk oyunları. Bayılırım izlemeye de, oynamaya da (Nasıl oynarsam artık bilmeden, olsun ritm tutmak bile yeter bana). Yöre falan ayırdetmem, hepsine ağzımın suyu akar.
    Boncuğu nasıl buldun, keçe nazarlığımı koydum sonunda. Memnun edemediysem söyle, istediğini koyarım. İyi geceler canım...

    YanıtlaSil
  2. Leylâk'cığım,
    Keşke oynasaydın ve o zevki yaşasaydın diyeceğim ama, önceliklerimiz farklıymış.Sen de kendi isteğin doğrultusunda çok güzel şeyler yapmışsın. Hem;SEN OYNARSAN, BEN OYNARSAM KİM SEYREDECEK.:-(( Şaka bir yana, seyretmek de çok zevkli.Ben de hiç yöre ayırdetmeden severim halk oyunlarımızı.Hatta tüm dansları.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Rayegan hanim,
    cok isteyip de yapamadigim bir seyi siz yasamissiniz.
    Ne mutlu size.
    Gencecik yasta bunalima girip sonrada cesit cesit ilac kullanmak zorunda kalan genclerimiz keske sizin de dediginiz gibi bu tür kültürel faaliyetlere girisseler ne iyi olurdu.
    Gencleri bu tür etkinliklere yöneltmek ebeveynlerin görevi aslinda ama kac ana-baba bunun farkinda bilemiyorum.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Sünter Hanım,
    Keşke siz de o güzel duyguyu yaşayabilseydiniz.O günleri düşünmek bile bugün beni mutlu etmeye yetiyor.
    Bugünün gençleri için söyleyebileceğim tek şey:''Bilgisayar icad oldu mertlik bozuldu''Dilim döndüğünce anlatmaya çalışsam da bizim evde de durum aynı.Yapabileceğimiz çok fazla birşey yok.
    Yorumunuz için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil