26 Temmuz 2009 Pazar

Deli


Hayır ''Deli'' değil, ''Akıl hastası'' diye şiddetle karşı çıkılır nedense. Bana kalırsa ikisi birbirinden farklı durumlar. Akıl hastalığı; doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıkken, delilik az yada çok herkeste görülür. Bir görüş sorunudur ve kişiden kişiye değişir.Yani sözlüğümüzden bir kalemde silip atamayız deli sözcüğünü.
.
Şöyle bir düşünecek olursak; kimler kimlere deli der?
.
İlk aklıma geliveren; kış günü lâpa lâpa kar yağarken denize girenlere, birilerimiz kesinlikle deli der. Oysa kişi halinden memnundur.
.
Yaşlılar için gençlerin yaptığı birçok şey deliliktir. Paramparça kot pantolonlar giymek, kaşlarına, burunlarına, dillerine piercing taktırmak, kollarına vücutlarına dövmeler kazıtmak,... delilik değildir de nedir? Dış kulak çeperine dipdibe taktırdıkları sınırsız sayıdaki küpelerde gelinecek son noktayı, gelin de merak etmeyin. Ah bir orta kulak zarını aşmayı başarabilseler, çekiç-örs-üzengi kemiklerini ışıl ışıl donatacaklar.Deli deli tepeli kulakları küpeli.Bu arada yaşlılar da şööyle bir gençliklerine uzanıp, yaptıkları delilikleri mutlaka anımsamalı. Bu da yaşamın değişmez kuralı.
.
Bir de deli-dolularımız vardır. Dolunun, deliliği hafifletmek amacı ile peşine eklendiği, sıkça kullandığımız bir deyimimizin tanımladığı insan tipi. Onların en büyük özelliği, hayatı hafife almalarıdır. Bu nedenle, arkadaş toplantılarının en renkli ve imrenilen yüzleridir. Bir söyler beş gülerler.Sözlerine, davranışlarına fazla özen göstermedikleri için bazılarına şirin, bazılarına da kırıcı gelebilirler.
.
Delişmenlerin hatırı kalmasın. Azıcık da onlardan söz edelim. Bunlar deli-doluların bir gömlek daha hafifi olup zıpır diye de adlandırılırlar. Sadece hayatı değil, kendilerini de hafife alarak akla gelmeyecek çılgınlıklar yaparlar. Televizyon haber programlarında görülme olasılıkları büyüktür. 90 yaşında, bir vinçin tepesinden kendisini boşluğa bırakarak bungee jumping yapan birisi için en uygun sıfattır delişmenlik.
.
Elbette, hep aklı başında olmak yorar insanı ve ruhsal dengeyi korumak için kesinlikle birazıcık deli olmalı. :-))))
.
Sağlık ve huzur dileklerimle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder