6 Ocak 2009 Salı

Nakarat



Bazı şarkılarda, yer yer tekrar edilen kısımlar vardır. Türk Sanat Müziğinde ''Nakarat'' dediğimiz bu kısımlar, kimi şarkılarda; hem söyleyene hem de dinleyene hoş gelir. O kısım insana güven verir. Çok tekrar edildiği için hata olasılığı yok denecek kadar azdır. Bunun tam aksi, melodisi hoşumuza gitmeyen nakaratlar da bir o kadar canımızı sıkar.Söylerken ağzımız, dinlerken kulağımız yorulur.

Bence, yaşamımız da şarkılardan oluşmuş gibi. Kimi günümüz coşkulu, kimi, günümüz, hüzünlü, kimi günümüz romantik bir sürü şarkıdan oluşuyor adeta. Tabii, bu şarkılarımızın içinde yer yer nakaratlar da var.

Hepimiz; sevdiğimiz, sevmediğimiz nakaratlarımızı, yani tekrarlarımızı saptayabiliriz. Bu; ev hanımları için, çalışanlar için, öğrenciler için..... farklı farklı olabilir. Örneklersek, benim en sevmediğim nakaratım herhalde ütü yapmaktır. En sevdiğim ise, biraz da müzikal olacak ama kanun çalmak. Bir düşünün''Sizinkiler neler?''

Bunu bir de doğaya uyarlarsak; her bahar açan çiçekler, yeşeren ağaçlar, öten kuşlar, herkes için tekrarından haz duyulan nakaratlardır. Bu kişiden kişiye farklılık da gösterebilir. Bazılarımız sıcacık evinin penceresinden karın yağışını seyretmeyi sevebilir, ama bu yakıt alacak parası olmayan bir fakir için elbette aynı olamaz.

En güzel nakaratlar sizlerin olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder